Kawa zachowuje świeżość stosunkowo długo. Ziarna kawy możesz przechowywać nawet 3 do 4 miesięcy.
Jeśli jednak zmielisz kawę to swoją świeżość zachowuje już tylko 15-20min. Możesz przedłużyć ten czas przechowując zmieloną kawę w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Co do zasady jednak, staraj się mielić kawę jak najbliżej jej zaparzenia.
Co się dzieje z kawą po upływie tych 4 miesięcy? Czy taką kawę można jeszcze spożyć?
Generalnie, jeśli była prawidłowo przechowywana to spokojnie można ją spożyć. Nie warto się przy tym nastawiać na poznanie jej rzeczywistego smaku. Taka kawa w dużej mierze jest już zwietrzała. Jeśli zależy Ci jedynie na dostarczeniu kofeiny do organizmu i faktycznie nie masz alternatywy to bez problemu możesz wypić taką kawę…
Sprawdź też: Jak przechowywać kawę?
Dlaczego akurat 4 miesiące?
Zaraz po wypaleniu ziaren kawy rozpoczyna się proces uwalniania z ziaren dwutlenku węgla. Najintensywniej przebiega to do 4 doby po wypaleniu. Proces ten kończy się między 2 a 4 miesiącem po wypaleniu. Uwalniający się gaz pełni funkcję zabezpieczającą ziarna przed wietrzenieniem. Po tym procesie ziarno już nic nie chroni dlatego traci swoje walory smakowe i jeszcze bardziej wysycha.